Аннотация:
Приведены данные о продолжительности основных этапов производственного выращивания кижуча на камчатских ЛРЗ в зависимости от типа водоисточника, а также характеристика рыбоводно-биологических, размерно-весовых и морфофизиологических показателей молоди кижуча перед её выпуском в естественные водоёмы на четырёх камчатских ЛРЗ: Паратунский, Вилюйский, "Кеткино", "Озерки". Данные показатели сравниваются с таковыми у молоди естественного воспроизводства из базовых водоёмов ЛРЗ. Обсуждаются меры оптимизации рыбоводного процесса./Data on the duration of principal stages of hatchery rearing of coho salmon in the hatcheries of Kamchatka have been demonstrated by the type of water supply. Technological-biological, size-weight and morphophysiological parameters of juvenile coho salmon before the release to nature have been characterized by each of four hatcheries, including Paratunsky, Viluysky, "Ketkino" and "Ozerki", and compared to those of natural juvenile coho salmon inhabited in the basis hatchery watersheds either. Measures to optimization of hatchery rearing process have been discussed.