Показать сокращенную информацию
dc.contributor.author | Кузнецов, М.Ю. | |
dc.date.accessioned | 2011-04-12T07:29:24Z | |
dc.date.available | 2011-04-12T07:29:24Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.citation | Известия ТИНРО. - Владивосток: Изд-во ТИНРО, 2010. Том 161, С. 278-291./Izv. TINRO. - Vladivostok: TINRO Publishing, 2010. Vol. 161, P. 278-291. | ru_RU |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/1910 | |
dc.description.abstract | Исследованы спектральные, временные и энергетические характеристики акустических сигналов японского анчоуса Engraulis japonicus, являющегося объектом охоты тихоокеанского кальмара Todarodes pacificus в среде обитания. Выявлены закономерности формирования и структура сигналов анчоуса. Получены обобщённые спектральные характеристики наиболее часто встречающихся звуков. Спектр сигналов анчоуса, как и других открытопузырных рыб, сосредоточен в двух определённых поддиапазонах (интервалах) частот соответственно данному виду рыб: 500-700 Гц и 1800-2400 Гц (106+-8 дБ/1 мкПа/1 м)./Spectral, temporal and power characteristics of acoustic signals produced by jananese anchovy Engraulis japonicus are investigated. This species is one of the main objects of the pacific squid Todarodes pacificus preying. Regularities of these signals formation and their structure are defined and generalized spectral-energy parameters of the most frequent sounds are determined. The sound is produced with aid of the anchovy swimming bladder. The spectrum of anchovy signals, as well as the signals of other physostomous fishes, lies mainly in two certain frequency subranges: 500-700 and 1800-2400 Hz for anchovy (the spectral maximum deviated slightly from the beginning to the end of a pulse); the sound intensity is 106+-8 dB, duration of the pulses 0.25-3.05 sec. (1.0+-0.5 sec.). | ru_RU |
dc.language.iso | other | ru_RU |
dc.publisher | Изд-во ТИНРО/TINRO Publishing | ru_RU |
dc.subject | Кальмар/Squid | ru_RU |
dc.subject | Акустика/Acoustics | ru_RU |
dc.subject | Стимулы/Stimulus | ru_RU |
dc.subject | Промысел/Fishery | ru_RU |
dc.subject | Технология/Technology | ru_RU |
dc.subject | Анчоус/Anchovy | ru_RU |
dc.title | Обоснование параметров акустических стимулов для дистанционного воздействия на поведение тихоокеанского кальмара и технологии его лова с использованием звука | ru_RU |
dc.title.alternative | Substantiation of acoustic stimulus parameters for remote impact on the pacific squid behaviour and technologies of its fishery using acoustic stimulation | ru_RU |
dc.type | Article | ru_RU |